top of page
Zoeken
  • Ann Cuyvers

Focus om het maximum uit je dag te halen.

Bijgewerkt op: 29 nov. 2019

Uit Canadees onderzoek blijkt dat onze aandachtsboog op 10 jaar tijd gehalveerd is. Momenteel slagen we erin om ons gemiddeld 8 seconden te focussen.

Misschien wat overdreven en er bestaat wel wat discussie rond deze cijfers, doch algemeen is de wetenschap het erover eens dat onze aandachtsboog drastisch is gedaald. Onze smartphone en een constante drive naar prikkels zijn hierbij grote boosdoeners. Denk maar aan de pop-ups die op je scherm verschijnen terwijl je aan het werk bent, de geluidjes en trilsignalen die je permanent ontvangt om nog maar te zwijgen van alles spannende (en niet spannende) bewegingen die je opmerkt wanneer je aan je landschapsbureel zit. Het zorgt ervoor dat onze focus verdwijnt en het duurt ongeveer 10 à 20 minuten voor we onze hersenen terug in opperste concentratie hebben. Er wordt met andere woorden heel wat afgeleuterd. En hoewel onze hersenen het nodig hebben om regelmatig af te dwalen en te dagdromen, meer nog, onze hersenen hebben het nodig om regelmatig zo weinig mogelijk prikkels te ervaren, dienen we uiteraard ook efficiënt met onze tijd om te gaan. Door op andere momenten efficiënt te werken en onze aandachtsfocus te houden, zorgen we er net voor dat we nadien gebruik kunnen maken van die broodnodige ‘niets doen’-tijd.

Naast de regelmatige interrupties van mails en allerlei device-geluidjes, zijn er nog oorzaken van een verminderde concentratie. Stress en slaaptekort hebben eveneens een grote impact, evenals het gebruik van bepaalde medicijnen of roken en overgewicht. Deze laatsten zorgen immers voor een slechtere doorbloeding van de hersenen. Ook hormonen spelen een rol. Denk maar aan “zwangerschapsdementie”. En uiteraard zijn er nog bepaalde aandoeningen zoals ADHD, ADD, dementie en andere geheugenproblemen.

Wat we eveneens weten uit onderzoek van onder andere Stanford University is dat multitasking niet werkt. Onder multitasken verstaan we in de volksmond het verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren. Uit onderzoek blijkt echter dat we sneller afgeleid zijn, minder kwaliteit afleveren en meer tijd nodig hebben om een bepaalde taak af te werken. Bovendien is het enorm belastend voor je brein dat al gigantisch overprikkeld wordt.

Gelukkig is er hoop en kunnen we onze focus houden ook trainen.

Beperk alle afleiding zoveel mogelijk. Ga na op welke momenten van de dag je je het best kan focussen en gebruik deze tijd zeer doelbewust. Werk aan je motivatie. Wanneer je weet waarom je je focust, wat het belang ervan is en wat het je oplevert, gaat het je wellicht beter lukken om je aandacht bij een bepaalde taak te houden. Pauzeer ook regelmatig. Het heeft geen zin om uren aan een stuk door te werken. Je brein kan dit niet aan en je fopt vooral jezelf dat je efficiënt bezig bent. Een ideale aandachtspanne is wellicht 45 min maar ben je daar nog niet, focus je dan liever echt gedurende een korte termijn. Ook rituelen kunnen een handig hulpmiddel zijn. We hebben allemaal een hond van Pavlov in ons. Wanneer je een kort ritueeltje systematisch inbouwt, weten je hersenen op de duur dat ze geacht worden om te focussen waardoor je veel sneller in die modus zal verzeild geraken. Houd je brein fit, eet gezond, beweeg regelmatig en schrijf je misschien toch eens in voor een mindfulness meditatie. Je leert niet alleen hoe je brein werkt en hoe je kan leven in het hier en nu, je leert ook je aandacht te focussen op vb. je ademhaling zonder andere prikkels. De ideale win dus.

222 weergaven0 opmerkingen
bottom of page